Cara Masak Ketupat Palas
Cara Masak Rendang
Proses membalut ketupat palas bersama pulut susu step 1: Bukakan dulu daun palas yang kita balut sebelum ni dan terbalikkan (tulang daun ke luar). 1) keluarkan ketupat dari peti ais, biarkan selama 30minit @ tunggu sehingga ketupat lembut (defrost) 2) masukkan ketupat dalam periuk kukus dan. Ketupat dimasak dengan cara.
Tapi sebelum rebus mak aku kata kena defross dulu sampai suhu bilik. Kalau terus rebus waktu belum betul2 defross ketupat tu jadi x cantik dan kurang sedap. Cara sediakan ketupat palas step 1: Beras pulut susu (1 kg) 2. Santan kelapa pekat (500. Untuk balut ketupat kosong ni, kita pastikan tulang daun palas tu (timbul) mesti berada di dalam. Bila nanti nak masukkan pulut baru ubah tulang daun tu berada di luar. Selepas itu, bungkus di dalam daun palas dengan bentuk segitiga dan diikat kemas. Ulang step yang sama sehingga pulut habis.
Belum ada Komentar untuk "Cara Masak Ketupat Palas"
Posting Komentar