Cara Buat Keria Gula Melaka
Cara Masak Rendang
Masakkan gula dan air dengan api perlahan sehingga air gula pekat dan berbuih buih. Masukkan kuih keria yang telah disejukkan dan dikacau rata rata. 1 kg keledek putih | direbus dengan sesudu garam hingga embuk, sejukkan dan penyek lumat. Masukkan gula,air dan tepung gandum ke dalam kuali yang bersih. pastikan kuali tiada minyak. kalau tak,tak menjadi nanti kuah siranya. masak dengan api sederhana.
Rebus keledek bersama garam sehingga masak empuk. Sejukkan dan buang bahagian kulit keledek. Rebus ubi sehingga empuk. Bahan untuk doh keria 1 ¼ cawan tepung gandum 800g ubi keledek putih (dalam 2 ketul besar ubi keledek) 1 sudu kecil garam 2 sudu kecil baking powder bahan untuk salutan sira / gula. 500gram keledek (saya guna keledek oren) 2 cawan tepung gandum (anggaran) 1 sudu besar tepung beras sedikit garam 1 sudu kecil. Masukkan gula melaka, gula pasir, air dan daun pandan ke dalam periuk. Cara masak kuih keria melaka. Gula melaka banyak digunakan dalam resipi kuih muih tradisi negara kita. Cara tradisional dan resepi kuih keria gula melaka.
Belum ada Komentar untuk "Cara Buat Keria Gula Melaka"
Posting Komentar